Column: de Kompjoeter!

Volgens een studie zou de computer 50% van de Belgische jobs bedreigen. Maar is dat wel zo?

Toen ik gisteren de online pagina van de Standaard opensloeg zag ik de kop in grote letters staan “Computer bedreigt helft van de Jobs in België”. Ik waande me even in de jaren 70 toen de opkomst van de automatisatie (“Robots mijnheer, Robots gaan ons werk afpakken!”) DE grote angst was van de werkende bevolking. Had een krantenkop als deze nog wel een plaats in 2015? Klaarblijkelijk zat de angst voor de digitalisatie er ook bij de Standaard dik in want het merendeel van het artikel zat achter een pay-wall. Enkel wie (via de computer) had betaald kon (via de computer) het artikel lezen. Met die centen werden de journalisten die het artikel (op een computer) hadden geschreven, van een job voorzien. Proeft u de ironie al?

De Kompjoeter Jo! De Kompjoeter gaat ons allemaal vervangen!”

Gelukkig was een stuk van het artikel wel toegankelijk voor Jan modaal en wat ik daar las deed me een beetje denken aan mijn oude tante toen ze na 25 jaar dienst bij de “Dienst Douane en Accijnzen” opeens een computer op haar bureel geparkeerd kreeg. De angst om ‘weg-geautomatiseerd te worden’ zat er bij haar toen ook dik in. “De Kompjoeter Jo! De Kompjoeter gaat ons allemaal vervangen!” mompelde ze ongerust. Had ze gelijk? Waarschijnlijk heeft die computer op haar kantoor er onderhand aan bijgedragen dat de stoffige ijzeren dossierkasten en ratelende tijpmachines verdwenen zijn. De afname in het aantal douaniers heeft echter meer te maken met het wegvallen van de Europese grenzen dan met “Die boosaardige Kompjoeter!”

Bij wijze van experiment heb ik mijn poetsvrouw een dag vrijaf gegeven en mijn laptop aan de stofzuiger vastgeplakt.

Voor administratieve medewerkers, verkoops-assistenten huishoudhulpen en schoonmakers zou de extinctie nabij zijn volgens het artikel in de Standaard. Nu zie ik wel een digitale impact in de eerste twee beroepen maar frons de wenkbrauwen bij de laatste. Bij wijze van experiment heb ik mijn poetsvrouw een dag vrijaf gegeven en mijn laptop aan de stofzuiger vastgeplakt. Ik ben al een paar keer gaan kijken maar ik zie of hoor nog geen beweging in de woonkamer.

De digitalisatie zal zeker een verschuiving meebrengen maar eerder op basis van bedrijfsprocessen (en de optimalisatie er van) dan op het uitroeien van de werkende mens. Net zoals we de laatste eeuw verschoven van een “landbouw & arbeid” economie naar een “diensten & kennis” economie, zal ook onze kennis-economie een steeds snellere evolutie ondergaan. Het artikel berust meer sensatiezucht dan op onderbouwde inhoud want onderaan staat braafjes dat je de studie met een korreltje zout mag nemen.

Maar zoals de ‘ambacht’ van een scharenslijper niet meer bestaat, zo bestond de job van “Telenet installateur” vroeger ook niet.

De echte evolutie van de digitalisering is impact op de rol van IT (en de automatisatie) die dichter bij de business komt te staan. Automatisatie en digitalisatie zijn intrinsiek verweven in de core-business van bedrijven. Inter-connectiviteit door het internet heeft een wezenlijke impact op ons ons bedrijf en het gedrag van onze klanten. Er zullen bepaalde “beroepen” verdwijnen, maar daarom geen arbeidsplaatsen. Maar zoals de ‘ambacht’ van een scharenslijper niet meer bestaat, zo bestond de job van “Telenet installateur” vroeger ook niet. Beroepen komen en gaan. Dus laten we ophouden met dit soort bangmakerij dat mensen enkel drijft tot het afremmen van digitale innovaties. De toekomst komt steeds sneller op ons af en we moeten ons dus ook steeds sneller kunnen aanpassen.

Maar ik moet nu gaan… mijn vrouw vraagt hoe het komt dat de woonkamer er zo stoffig bijligt en waarom de laptop op de stofzuiger geplakt is. Ik denk dat het tijd is om de poetsvrouw te bellen. Als dat beroep tenminste nog bestaat!

Link: het artikel van De Standaard